Διαφορές των DJI Phantom 3
Διαφορές των DJI Phantom 3

Tα DJI Phantom 3 Standard – 4K – Advanced Professional είναι ίσως τα πιο δεδομένα drones στην υφήλιο και στην Ελλάδα αυτή τη χρονική στιγμή (Νοέμβριος 2016). Όλα αυτά τα διαφορετικά μοντέλα μπορούν όμως να μπερδέψουν κάποιους. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τις διαφορές των DJI Phantom 3.

Διαφορές των DJI Phantom 3

4

Το DJI Phantom 3 Standard είναι το φτηνότερο Phantom 3 που μπορείτε να αγοράσετε σήμερα. Το DJI Phantom 3 Standard βγήκε λίγους μήνες μετά τα Phantom 3 Professional, Advanced και 4Κ και με 550 € (Νοέμβριος 2016 – τιμές Ελλάδας) σας προσφέρει μια οικονομικότερη λύση σε όσους δεν θέλουν τα έξτρα που προσφέρουν τα ακριβότερα μοντέλα. Ας δούμε σε τι διαφέρει από τα άλλα:

phantom3standardrcΕίναι το μόνο μοντέλο από τη σειρά που έχει με ένα πιο απλό χειριστήριο – θυμίζει αρκετά το χειριστήριο του Phantom 2. Έτσι δε θα έχετε τα έξτρα κουμπιά που ελέγχουν το πότε θα γράφει η κάμερα, την αναπαραγωγή των βίντεο, ρυθμίσεις για την κάμερα αλλά και εξατομικευμένα κουμπιά για να ρυθμίσετε όπως θέλετε εσείς. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την συσκευή που έχετε συνδέσει για να κάνετε όποιες αλλαγές. Το χειριστήριο φορτίζει μέσω USB.

Το χειριστήριο συνδέεται με το drone μέσω WIFI όπως και και το DJI Phantom 3 4K. Αυτό περιορίζει την εμβέλεια στα 500 μ. σε αντίθεση με τα 3.5 χλμ. που διαφημίζει ότι πιάνουν τα Advanced και Professional.

Το DJI Phantom 3 Standard δε διαθέτει το σύστημα optical flow vision positioning system. Το σύστημα αυτό ενεργοποιείται όταν το drone πετάει χαμηλότερα των 3 μέτρων και με σένσορες υπερήχων μπορεί να κρατήσει καλύτερα τη θέση και να προσγειωθεί καλύτερα μιας και ξέρει ακριβώς πόσο απέχει από το έδαφος.

Όσον αφορά την αναλύση το DJI Phantom 3 Standard γράφει βίντεο στα 2.7 Κ αλλά δε χρησιμοποιεί τον ακριβότερο sensor Sony Exmor R των άλλων μοντέλων, παρά έναν της Panasonic και το FPV είναι στα 720p. Η ποιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

3

DJI PHANTOM  3 4K

Ένα σκαλί πάνω από το DJI Phantom 3 Standard βρίσκεται το DJI Phantom 3 4K. Οι διαφορές από το standard είναι ότι προσφέρει 4Κ εγγραφή βίντεο, και έχει το vision positioning και το χειριστήριο των Advanced και Professional. Αυτό που όπως και το Standard δεν έχει σε σχέση με τα Advanced και Professional είναι το Lightbridge. Επομένως η εμβέλεια του βρίσκεται στα 500 μ. περίπου. Επίσης δεν παράγει εικόνα FPV στα 720p παρά μόνο στα 480p. Στα 710 (Νοέμβριος 2016 – τιμές Ελλάδας) ευρώ είναι μια τίμια επιλογή.

2

Το επόμενο μοντέλο κοστίζει 770 € (Νοέμβριος 2016 – τιμές Ελλάδας) και είναι το DJI Phantom 3 Advanced. Το Advanced έχει ότι και το Professional μοντέλο της σειράς αλλά αντί για 4Κ κάμερα έχει 2.7Κ και έχει φορτιστή 57 W αντί για τον 100W που έρχεται με το Professional. Εδώ πλέον χρησιμοποιείται το Lightbridge που είναι και ο σημαντικότερος λόγος να το επιλέξετε έναντι των Standard και 4K που προσφέρει εμβέλεια 4-5 φόρες μεγαλύτερη. Επίσης εκτός του αμερικάνικου GPS χρησιμοποιείται και το ρώσικο GLOΝASS που διπλασιάζει τον αριθμό των δορυφόρων που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό της θέσης.

1

Τέλος το DJI Phantom 3 Professional έχει ότι και το Advanced αλλά επιπλέον έχει κάμερα με 4K ανάλυση και καλύτερο φορτιστή στο 100W. Η μπαταρία του Phantom 3 Professional φορτίζει σε 63 λεπτά ενώ των άλλων μοντέλων σε 96. Η τιμή του στην Ελλάδα ξεκινάει στα 950 € (Νοέμβριος 2016)

Ας δούμε παρακάτω όλες τις διαφορές των DJI Phantom 3 Standard – 4K – Advanced – Professional σε πίνακα.

Πίνακας με τις διαφορές των DJI Phantom 3
Standard – 4K – Advanced – Professional

Phantom 3 Professional Phantom 3
Advanced
Phantom 3
4K
Phantom 3
Standard
Μέγιστη Εμβέλεια Έως 3.5 χλμ.
(χωρίς εμπόδια και παρεμβολές)
Έως 3.5 χλμ.
(χωρίς εμπόδια και παρεμβολές)
Έως 500 μ.
(χωρίς εμπόδια και παρεμβολές)
Έως 500 μ.
(χωρίς εμπόδια και παρεμβολές)
Μετάδοση Βίντεο Ενσωματωμένο DJI Lightbridge Video Downlink Ενσωματωμένο DJI Lightbridge Video Downlink Ενσωματωμένο DJI WiFi Video Downlink Ενσωματωμένο DJI WiFi Video Downlink
Μέγιστη
Απόσταση Μετάδοσης Βίντεο
Εως 3.5 χλμ. (χωρίς εμπόδια και παρεμβολες) Εως 3.5 χλμ. (χωρίς εμπόδια και παρεμβολες) Εως 500 μ. (χωρίς εμπόδια και παρεμβολες) Εως 500 μ.(χωρίς εμπόδια και παρεμβολες)
Μέγιστη
Ανάλυση
Προεπισκόπησης:
HD 720P @ 30fps (εξαρτάται από τις συνθήκες και τη συσκευή που χρησιμοποιείται) HD 720P @ 30fps (εξαρτάται από τις συνθήκες και τη συσκευή που χρησιμοποιείται) SD 480P @ 30fps (εξαρτάται από τις συνθήκες και τη συσκευή που χρησιμοποιείται) HD 720P @ 30fps (εξαρτάται από τις συνθήκες και τη συσκευή που χρησιμοποιείται)

Χαρακτηριστικά Σκάφους

Βάρος:
(με μπαταρία και προπέλες)
1280 γρ. 1280 γρ. 1280 γρ. 1216 γρ.
Φορτιστής: 100 W φορτιστής για μπαταρία Phantom και χειριστήριο.

Φόρτιση μπαταρίας:
63 λεπτά

57W φορτιστής για μπαταρία Phantom και χειριστήριο.

Φόρτιση μπαταρίας:
96 λεπτά

57W φορτιστής για μπαταρία Phantom και χειριστήριο.

Φόρτιση μπαταρίας:
96 λεπτά

57W φορτιστής για μπαταρία Phantom. Το χειριστήριο φορτίζει μέσω USB.

Φόρτιση μπαταρίας:
96 λεπτά

Χρόνος Πτήσης: έως 23 λεπτά έως 23 λεπτά έως 25 λεπτά έως 25 λεπτά

Positioning Module

Σύστημα Εντοπισμού: GPS+GLONASS GPS GPS
Vision Positioning Module ΝΑΙ
(ενεργοποιείται όταν το ύψος πτήσης είναι >3 μέτρα και χρησιμοποιεί υπερήχους για να κρατάει τη θέση του)
ΝΑΙ
*ενεργοποιείται όταν το ύψος πτήσης είναι >3 μέτρα και χρησιμοποιεί υπερήχους για να κρατάει τη θέση του)
ΟΧΙ

Camera

Ανάλυση Maximum UHD 4K/30fps Maximum 2.7K/30fps Maximum UHD 4K/30fps Maximum 2.7K/30fps
Filter Ring Detachable UV Filter, ND Filter(Optional) Detachable UV Filter, ND Filter(Optional) Detachable UV Filter, ND Filter(Optional) Μη αποσπώμενο
SD Card 16GB Micro SD συμπεριλαμβάνεται
Μέγιστη χωρ.: 64 GB. Class 10 or UHS-1 rating required
16GB Micro SD συμπεριλαμβάνεται
Μέγιστη χωρ.: 64 GB. Class 10 or UHS-1 rating required
16GB Micro SD συμπεριλαμβάνεται
Μέγιστη χωρ.: 64 GB. Class 10 or UHS-1 rating required
8GB Micro SD συμπεριλαμβάνεται
Μέγιστη χωρ. 64 GB. Class 6 or higher rating required

 

Leave a Reply