Πόλλα είναι τα αίτια που το αγαπημένο και ακριβό σας drone μπορεί να χάσει το ύψος του και να συγκρουστεί. Λανθασμένος χειρισμός, εμπόδια, προβλήματα στο GPS, παρεμβολές, ελαττωματικές προπέλες ακόμη και επιθετικά πουλιά είναι κάποια από αυτά. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να προσέξετε για να αποφύγετε την πτώση του drone σας. Δείτε επίσης και τον οδηγό μας για το πως να πετάτε το drone σας.

1Έλεγχος Περιοχής Πτήσης

Πριν πετάξετε ελέγξτε την γύρω περιοχή για στύλους, καλώδια, σύρματα, δέντρα, κτίρια και οτιδήποτε μπορεί δημιουργήσει προβλήματα στην πτήση σας. Επίσης κοιτάξτε τον κανονισμό της ΥΠΑ για το που μπορείτε και που όχι να πετάξετε το drone σας.

2Χώρος Απογείωσης – Προσγείωσης

Επιλέξτε ένα επίπεδο και ανοικτό χώρο για να απογειώσετε και στο τέλος της πτήσης να προσγειώσετε με ασφάλεια το drone σας. Επίσης το drone όταν τίθεται σε λειτουργία χρειάζεται επίπεδη επιφάνεια για κάνει calibration.

Αγοράστε επιφάνειες για απογείωση και προσγειώση:

55 cm: https://www.banggood.com/custlink/GDDDqfF72N

75 cm: https://www.banggood.com/custlink/Gm33k1HTTm

110 cm: https://www.banggood.com/custlink/DmvKMft1fd

3Καιρικές Συνθήκες

Πετάτε με καλές καιρικές συνθήκες. Αποφύγετε μέρες με άνεμο, ακραίες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις.

Συμβουλευτείτε το εξαιρετικό https://www.uavforecast.com/

4Μπαταρία

Πάντα να έχετε στο μυαλό σας τον χρόνο πτήσης του drone. Μη φτάνετε τη μπαταρία στα όρια της. Να προσγειώνεστε εγκαίρως, γιατί εκτός του ότι  μπορεί να μην προλάβετε να προσγειωθείτε, καταπονείτε και τις ιδιαίτερα ευαίσθητες LIPO μπαταρίες του drone. Επίσης υπολογίστε στο χρόνο που έχετε για το κατεβάσετε ότι το drone κατεβαίνει πιο αργά απ’ότι ανεβαίνει.

5Συνοδό Άτομο – FPV

Αν πετάτε με συσκευή FPV (μάσκα που φοράτε και βλέπετε μέσω της κάμερας του drone) να έχετε πάντα κάποιον δίπλα σας που να έχει παρακολουθεί στο drone. Με τη μάσκα δε έχουμε αίσθηση του περιβάλλοντος χώρου και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

6Έλεγχος Drone

Ελέγχετε πάντα το drone σας για ραγίσματα στον σκελετό και στις προπέλες. Σιγουρευτείτε ότι σφίξατε καλά τις προπέλες και τοποθετήσατε σωστά τη μπαταρία. Ψάξτε για οτιδήποτε μπορεί δημιουργήσει προβλήματα.

7Σήμα GPS

Σιγουρευτείτε ότι το GPS έχει καλό σήμα κατά την απογείωση (GPS LOCK) και έχει καταγράψει σωστά το σημείο απογείωσης για να επιστρέψει σε περίπτωση προβλήματος.

8Μάθετε να πετάτε χωρίς GPS

Mη στηρίζεστε μόνο στο GPS. Μάθετε να πετάτε το drone και χωρίς το GPS. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε ενδεχόμενα δυσλειτουργίας του GPS και να σώσετε το drone. Το GPS βασίζεται σε δορυφόρους και μέσω τριγωνοποίησης βρίσκει τη θέση μας. Έτσι σε περιπτώσεις τούνελ, ψηλών κτιρίων, χαραδρών κλπ αντιμετωπίζει πρόβλημα στη λήψη σήματος.

Ακόμη και αν λάβετε όλα αυτά υπ’όψιν σας, υπάρχουν πολλοί παράγοντες μπορούν να έχουν σαν συνέπεια την πτώση ενός drone όπως δυσλειτουργία στα μοτέρ, στο ηλεκτρικού κυκλώματος, στη μπαταρίας, αστοχία του GPS, πουλιά, κυνηγοί(…) κλπ. Όμως αν ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Μη ξεχνάτε και τον κανονισμό της ΥΠΑ που ισχύει από την 1/1/2017 για να πετάτε και νόμιμα! Σε περίπτωση που πρέπει να δηλώσετε το drone σας στην ΥΠΑ συμβουλευτείτε και τον οδηγό μας.

Για το τέλος ας δούμε και μερικά αστεία(;;) περιστατικά με πτώσεις drones.
Καλές και Ασφαλείς Πτήσεις!

 

Leave a Reply