Ο πόλεμος μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας φαίνεται ότι είναι αρκετά βαθύς και στα αυτιά και τα μάτια μας φτάνουν μόνο μερικά μικρά πραγματάκια που τον επιβεβαιώνουν.
Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο πόλεμος επηρεάζει με κακό τρόπο όλο τον πλανήτη και τον τεχνολογικό κόσμο.
Για παράδειγμα ο συνεχής αποκλεισμός της Huawei από την αγορά των Η.Π.Α. και την συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες κακοφαίνεται σε όλους μας, καθώς έχει οδηγήσει στο να μην έχουμε πρόσβαση από νέες συσκευές της εταιρείας, σε Google Services και Google Play και άρα στις απαραίτητες σε πολλούς από εμάς εφαρμογές.
Πλάι στο σήριαλ με τον αδικαιολόγητο για πολλούς από εμάς αποκλεισμό της Huawei από τις Η.Π.Α. φαίνεται ότι θα έχουμε και άλλο σήριαλ.
Αυτό το σήριαλ αφορά τον ηγέτη των drones στην αγορά, την DJI, αν και σε αυτή την περίπτωση ο αποκλεισμός της κινεζικής εταιρείας έρχεται μετά από απόφαση δικαστηρίου για παραβίαση πατέντας.
Την μήνυση για παραβίαση πατέντας εναντίον της DJI έκανε η Autel Robotics USA και αφορά την πατέντα US Patent No. 9, 260,184.
Το δικαστήριο απαγόρεψε την εισαγωγή των drones, Mavic Pro, Mavic Pro Platinum, Mavic 2 Pro, Mavic 2 Zoom, Mavic Air, και Spark, τα οποία φαίνεται ότι παραβιάζουν την πατέντα της Autel. Επιπλέον το δικαστήριο διέταξε την άμεση παύση των πωλήσεων τον συγκεκριμένων μοντέλων, ακόμα και αν βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων.
Η Autel υπέβαλε επίσης αίτηση για να εμποδίσει την πώληση και άλλων προϊόντων της DJI, συμπεριλαμβανομένων των σειρών Phantom 4 και Inspire.
Το καλό στην περίπτωση της DJI είναι ότι hardware και λογισμικό κατασκευάζονται από την εταιρεία η οποία δεν φαίνεται να εξαρτάται από τις Η.Π.Α., κάτι το οποίο σημαίνει ότι στον υπόλοιπο κόσμο δεν θα έχουμε θέμα με την διαθεσιμότητα των drone της.
Το κακό είναι ότι η Η.Π.Α. είναι μία τεράστια αγορά με πάρα πολλές πωλήσεις για την DJI, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα δεχτεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα, αν η απόφαση παραμείνει, το οποίο ίσως οδηγήσει κάποια στιγμή σε αύξηση τιμών στα drones της.