«Μπορώ να δω ότι υπάρχει θύμα μέσα στο δωμάτιο και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν στον επικεφαλής της επιχείρησης να διοχετεύει σωστά τις δυνάμεις που έχει διαθέσιμες», εξηγεί στο EURONEWS ο Ρομέο Ντουρσέρ, διευθυντής της Αεροπορίας δημόσιας ασφάλειας.

Σε ένα συνέδριο με τίτλο “Τα drones και η δημόσια ασφάλεια” που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν πολλές υπηρεσίες διάσωσης από χώρες της ΕΕ. Οι Ιταλοί πυροσβέστες επιβεβαιώνουν ότι τα drones συνέβαλαν στο σχεδιασμό μιας καλύτερης επιχείρησης μετά την κατάρρευση μιας γέφυρας στη Γένοβα τον Αύγουστο.

«Χρησιμοποιήσαμε τα drones για να παράγουμε πανοραμικά μοντέλα δύο διαστάσεων, προκειμένου να εντοπίσουμε άλλα σημεία που θα μπορούσαμε να παρέμβουμε, ώστε να μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε το σχεδιασμό των επιχειρήσεων διάσωσης», είπε ο Ιταλός πυροσβέστης Ονόφριο Λορούσο.

Όμως, παρά τη σημασία της χρήσης των drones, το νομοθετικό πλαίσιο στην ΕΕ είναι κατακερματισμένο και θα μπορούσε να εμποδίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης. Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες για την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τα μη στρατιωτικά αεροσκάφη.

«Πολλές από τις εταιρείες του κλάδου διαθέτουν προϊόντα, ενδέχεται να έχουν λύσεις, αλλά δεν μπορούν να εμπορευματοποιηθούν άμεσα. Μόλις η νομοθεσία τεθεί πλήρως σε λειτουργία, θα είναι σε θέση να ανοίξει τη βιομηχανία σε θέσεις εργασίας και να κάνει εμπορικές συναλλαγές», αναφέρει ο Μουνίς Κουνάρα, διευθυντής στο Eurocontrol.

Η τεχνολογία των drones έχει επίσης οικονομικό αντίκτυπο. Σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινβουλίου, αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 150.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ έως το 2050.

Leave a Reply